Religie in Thailand | Reizen naar Thailand (2024)

Home / Algemene informatie / Religie

Religie in Thailand | Reizen naar Thailand (1)

Zo’n 95% van de Thaise bevolking praktiseert het Theravada Boeddhisme, de officiële godsdienst van Thailand dat rond de 3de eeuw v.C. uit India overwaaide. Het is gebasseerd op de oude Pali-canon van de leer van Boeddha (“Hij die verlicht is”) en is een barmhartig en tolerante godsdienst met als doel de verlichting van het lijden.

Thaise mensen zijn bijgelovig en zeer respectvol tegenover de religieuze overtuigingen van anderen en zijn erg open in de richting van het bespreken van hun boeddhistische waarden met bezoekers. Er zijn dan ook vele mogelijkheden in Thailand om boeddhistische tempels te bezoeken en te leren over het boeddhisme of zelfs om te leren mediteren.

Religie dringt in Thailand door in vele aspecten van het dagelijks leven en senior monniken zijn zeer vereerd. Het is niet ongebruikelijk om hun beelden te zien aan de wanden in kantoren, bij mensen thuis of op ornamenten in taxi’s. In veel dorpen en steden is de omgeving van de Wat (tempel) het hart van het sociale en religieuze leven. Ook zijn er het hele jaar door vele boeddhistische feestdagen (met name wanneer het volle maan is) en veel Thaise mensen gaan dan naar de tempel om betuiging te geven aan de Boeddha en kleine giften te geven monniken.

Meditatie

Een van de belangrijkste toepassingen van het Boeddhisme is meditatie, een middel van zelfreflectie om de oorzaken van individuele wensen te identificeren en uiteindelijk degenen die lijden te verlichten. Reis je naar Thailand en wil je de basis van deze praktijk leren, dan kun je in een aantal tempels in Thailand terecht. Sommige tempels, met name in Chiang Mai, geven bezoekers de mogelijkheid om met monniken te praten om zo algemene kennis over het boeddhisme te krijgen of het boeddhisme serieus te bestuderen.

Theravada boeddhisme

Religie in Thailand | Reizen naar Thailand (2)Hoewel het Theravada boeddhisme technisch beschouwd kan worden als een filosofie in plaats van een religie (er is geen ‘God’), is het Thaise boeddhisme doordrenkt met vele spirituele overtuigingen die waarschijnlijk het gevolg zijn van aanhoudende animistische en hindoeïstische overtuigingen van eeuwen eerder. Veel Thaise huizen en bedrijfspanden hebben een ‘geest huis’ voor de deur, waar offers gedaan worden om geesten te kalmeren die anders misschien hun huizen of werkplekken innemen. Bij nieuwe huizen of bedrijven komen vaak boeddhistische monniken langs om deze te zegenen. Thaise mensen branden vaak wierook en doen gebeden voor Boeddha-beelden en een groot aantal hindoeïstische goden wiens heiligdommen verspreid liggen over Bangkok en het platteland.

Andere religies

De tweede grootste godsdienst in Thailand, de islam, wordt beoefend door slechts ongeveer 4% van de bevolking, de meerderheid van de Thaise moslims woont in de meest zuidelijke provincies in de buurt van de Maleisische grens. Andere religies in Thailand zijn het Hindoeïsme, het Confucianisme, Taoïsme en het Christendom, die meestal beoefend wordt door mensen in Bangkok, waar multi-culturele burgers wonen van Indiase, Chinese, Japanse en Europese afkomst.

Gerelateerde artikelen

Advertentie

Rondreis aanbiedingen Thailand

Rondreis Amazing Thailand

15-daagse groepsrondreis

Deze schitterende 15-daagse reis brengt je langs de vele hoogtepunten van Thailand, waaronder de wereldsteden Bangkok en Chiang Mai. Ook kun je een paar dagen heerlijk genieten aan het strand van Pattaya of Cha-Am.

Meer informatie

Vanaf € 1089

Rondreis Exotisch Zuid-Thailand

15-daagse groepsrondreis

Ontdek de hagelwitte zandstranden die langzaam overgaan in de azuurblauwe zee in het zuiden van Thailand! Na aankomst in Bangkok zak je af naar Koh Pangnan en Koh Samui, waar je de mooiste stranden ter wereld vindt. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van alle bijzondere hoogtepunten van deze reis!

Meer informatie

Vanaf € 1198

Rondreis Thailand Compleet

22-daagse groepsrondreis

De rondreis 'Thailand Compleet' brengt je naar alle hoogtepunten van Thailand en aan het einde geniet je van een paar dagen strand in Cha-Am. Je maakt kennis met Bangkok, de 'Bridge over the River Kwai', Ayutthaya het noordoosten van Thailand met o.a. Loei en Khon Kaen en Chiang Mai.

Meer informatie

Vanaf € 1279

Alle reisaanbiedingen Thailand >

  • Meest populair
  • Laatste reacties
  1. Luchthaven phu*ket barst uit z’n voegen
  2. Contact
  3. Rondreis Thailand
  4. Som Tam
  5. Cultuur
  6. Top 10 beste stranden in Thailand
  • Roland.beukert@telfort.nl: Thailand is echt hartstikke leuk ,ook huahin, daar wordt het...
  • Christiaan: Heerlijk Ik had de groene curry pasta ook zelf gemaakt A...
  • Jos: Geweldige 21 dagen gehad en goed geregeld door Riksja travel...
  • Niesje: Wij zijn 3 weken naar Thailand geweest en hebben geboekt via...
  • Freya: Onze ervaring met Riksja travel was zeer positief. Alles was...
Religie in Thailand | Reizen naar Thailand (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5731

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.